Gezondheid

Het sensibiliseringsproject 'Stilvallen geeft veerkracht'

Het sensibiliseringsproject 'Stilvallen geeft veerkracht' rond stress en burn-out in de Brusselse zorgsector wordt gelet op het succes verlengd, waardoor vijf nieuwe zorgteams kunnen instappen. 
Het project werd op mijn vraag uitgewerkt door hogeschool Odisee.

Dat het sensibiliseringsproject nodig is, blijkt uit het feit dat 5 tot 10 procent van de zorgprofessionals vroeg of laat getroffen wordt door een burn-out. De werkomgeving is in het Brussels gewest nog zwaarder door de grootstedenproblematiek, de armoede en de multiculturaliteit. "Wie zorgt er voor de zorgverlener". Daarom is dit proefproject zo belangrijk. We zijn op zoek gegaan naar hoe we reflectie- en stiltemomenten kunnen binnenbrengen in de vaak hectische jobs van welzijns-, zorg- en gezondsheidswerkers.

Bart Dewaele, docent Sociaal werk aan Odisee, legt uit: “Het kernwoord binnen ons project is veerkracht. Veerkracht is de flexibiliteit om je voortdurend aan te passen, alert te reageren op onverwachte veranderingen en steeds weer de moed en kracht te vinden om het best mogelijke antwoord te bieden op de uitdagingen van elke dag.” “We onderzoeken welke factoren een impact hebben op de veerkracht van hulpverleners,” zegt Caroline Damman, docente Orthopedagogie aan Odisee, “zowel op hen individueel als op hun team. We hebben daarvoor zes pleidooien ontwikkeld en met zes Brusselse gezondheids- en welzijnsorganisaties een traject op maat gemaakt. Volgens ons is stilvallen de belangrijkste stap om aan je veerkracht te werken.”

In de toekomst komt er een 'stiltetuin' op het dak van het Abattoir in Kuregem. Daar kunnen mensen met burn-out en depressie op krachten komen door in de moestuin te werken.
De organisaties die meewerkten aan het pilootproject van Odisee komen uit de verschillende zorgsectoren zoals KI Woluwe, een multifunctioneel centrum voor personen met een beperking, het wijkzorgcentrum MediKuregem, het Woonzorgcentrum Sint-Vincentius Eureka in Evere en het kinderdagverblijf Elmer.
Naast de ondersteuning van de zorgteams wordt ook individuele ondersteuning van Brusselse huisartsen opgestart, samen het Huis van Gezondheid.

Voor meer info over het project kunt u terecht op de website.