Informatica & digitalisering

Digitale geletterdheid cruciaal in de slimme stad

Brussels Smart City for Education op initiatief van Staatssecretaris Bianca Debaets

Digitale geletterdheid is cruciaal in de uitbouw van een slimme stad. Deze boodschap bracht Staatssecretaris Bianca Debaets vandaag tijdens het event Brussels Smart City for Education. Digitalisering grijpt niet alleen in op hoe we leren en onderwijzen. Het samenspel van overheid, privé, kennisinstituten en digitaal geletterde burgers maakt dat in een slimme stad iedereen de vruchten kan plukken van digitale oplossingen.

“Samen werken aan digitale oplossingen is de essentie van de slimme stad of Smart City. Leren, onderwijzen en kennis delen ondergaan grote veranderingen door digitale ontwikkelingen. Het is cruciaal dat iedereen voldoende digitaal geletterd is om mee de vruchten te plukken,” aldus Brussels Staatssecretaris voor Digitalisering Bianca Debaets. “Ik blijf dan ook investeren in digitale inclusie. Brussels scholen krijgen gratis supersnel internet. Leerlingen met zorgnoden zullen in de toekomst ondersteunend IT-materiaal kunnen ontlenen. Buiten de school blijft er een breed aanbod van gratis openbare computerruimtes en initiatieven rond coderen voor jongeren.”

Alle 550 Brusselse scholen werden in het verleden reeds uitgerust met nieuwe educatieve technologie als tablets. Met het project Fiber to the School worden alle secundaire scholen uitgerust met supersnel internet via glasvezel, een investering van 35.000 euro per school. Tot op vandaag zijn reeds 89 scholen aangesloten. Digitale inclusie wordt ook bevorderd door het groeiende aanbod van de gratis hotspots wifi.brussels waarvan er reeds 92 beschikbaar zijn.

“Dankzij de Smart City Events kunnen alle Brusselaars mee vorm geven aan hun slimme stad. Het volgend event Smart City for Culture op 13 juni in Flagey focust op hoe digitalisering de productie en verspreiding van kunst en cultuur radicaal verandert,” aldus Bianca Debaets. “Om iedereen de kans te geven hieraan mee te werken lanceer ik vandaag een projectoproep rond digitale kunst en cultuur. De winnende projecten worden dan in juni voorgesteld aan de Brusselaars in Flagey.”

Lees meer informatie over Brussels Smart City en de projectoproep cultuur en digitalisering

Perscontact: Eric Laureys - Woordvoerder (NL) – elaureys@gov.brussels - 0489 933 325