Gelijke Kansen

Gelijke kansen verdienen een ernstig maatschappelijk debat

Brusselse  Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Bianca Debaets, is teleurgesteld over de uitspraken van haar collega’s Zuhal Demir en Liesbeth Homans. 

Brussels staatssecretaris  Bianca Debaets zet graag even de puntjes op de i .

“Ten eerste zijn en blijven racisme en discriminatie een hardnekkig probleem. De klachten bij Unia zijn daarover vorig jaar met 20% gestegen. Maar ook via andere wegen – zoals de campagne Racism Game Over – weten we dat op 1 op 5 vakbondsmannen racisme op de werkvloer gezien of ervaren heeft. Wie dat minimaliseert, neemt zijn eigen bevoegdheden van Gelijke Kansen niet serieus.”

“Ten tweede kan de visie van de een minister altijd verschillen met die van een organisatie, maar dat kan op geen enkele manier verantwoorden dat een staatssecretaris of minister foute info verspreidt over die organisatie. Een nieuwe staatssecretaris werkt zich beter in in haar materie, dan te oordelen over dossiers die ze eigenlijk nog niet beheerst.  Unia focust bijvoorbeeld wel degelijk op leeftijdsdiscriminatie en tekende dubbel zoveel klachten op sinds de zaak Dovy.”

“Ten derde is het niet verstandig dat politici de confrontatiemaatschappij voeden. Je bouwt geen bruggen met lucifers. Gelijke kansen verdienen een ernstig maatschappelijk debat. Wie het debat met zoveel nonchalance voert, voedt alleen de wrok en de antipolitiek.”